Leverans före jul
Beställ senast tisdag 17 december 2024 kl. 12.00

Hur allt började

1. Förkrympning utan formaldehyd

Birthe Jensen, vår tidigare färgmästare och uppskattade kollega under mer än 40 år, fick 1985 diagnosen formaldehydallergi.

På 80-talet var det vanligt att använda formaldehyd i textilproduktionen. Formaldehyd användes – och används fortfarande av vissa företag – på grund av krympningsegenskaperna och det faktum att den kan bidra till att skapa mer färgäkta tyger. Men i dag vet vi att formaldehyd är en giftig kemikalie som kan orsaka hudirritationer och allergiska reaktioner. I höga doser kan formaldehyd till och med orsaka cancer.

Eftersom Birthe fick diagnosen formaldehydallergi höll den tidigare ägaren till färgeriet på att uppfinna en maskin som kunde förkrympa plagg med luft, ungefär som en stor torktumlare. Han lyckades, och för första gången i historien var det nu möjligt att industriellt förkrympa plagg med luft. Uppfinningen av den här maskinen och de maskiner som följde efter lade grunden för den Santex-maskin som vi i dag använder på färgeriet för att förkrympa alla våra plagg. Det innebär att vi inte använder formaldehyd eller andra skadliga kemikalier eftersom vi har en förkrympningsprocess som till 100 procent bygger på luft.

2. Färgar utan farliga kemikalier och tungmetaller

När de första versionerna av Santex-maskinen uppfanns kunde vi förkrympa med luft, vilket innebar att en av utmaningarna med formaldehyd löstes. Men i fråga om färgämnen och färgning fanns det fortfarande en del viktigt arbete att göra.

En rad olika färgämnen används för att färga tyger. En del av dem innehåller tungmetaller eftersom metaller kan öka färgbeständigheten och skapa klarare och mer levande färger. Användningen av tungmetaller är dock problematisk eftersom de kan orsaka allergier och cancer och är mycket giftiga för vattenmiljön.

Villy H. Bertelsen – tredje generationen och dåvarande vd för DILLING – köpte färgeriet 1991. Det var ett ovanligt förvärv, även på den tiden. Det var svårt att komma in i färgningsbranschen som textilproducent och många färgerier i Danmark och Europa stängdes när produktionen flyttades österut.

Under mer än 25 år har färgeriet drivits med ett årligt underskott. Det är därför vi skämtsamt kallar färgeriet för Villys dyra hobby. Det var hans passion – en passion som kostade mycket pengar att driva. Men för Villy handlade det om mycket mer än pengar. Det handlade om att veta hur produkterna tillverkades och vilka kemikalier som användes under processen.

Efter att ha tagit över färgeriet upptäckte Villy snart att det var en komplicerad uppgift att driva det. Färgeriet kontrollerades av Vejle kommun genom noggranna tester som krävde dagliga provtagningar av avloppsvattnet för att säkerställa att utsläppsreglerna följdes. Om något gick fel på ett lokalt, offentligt reningsverk var det dessutom Villys ansvar att bevisa att kemikalierna inte kom från vårt färgeri.

De dagliga proverna från avloppsvattnet visade att vattnet innehöll mer tungmetaller (krom, koppar och nickel) än vad som var tillåtet. Det var inte bara på vårt färgeri – många färgerier i Danmark belastade miljön med utsläpp av för mycket tungmetaller. Men det var ingen ursäkt för Villy. Han bestämde sig för att han inte ville delta i miljöförstöringen. 

Villy ville därför hitta ett sätt att undvika de skadliga kemikalierna och tungmetallerna i färgningsprocessen. Birthe Jensen och Villy letade efter, testade och ersatte en efter en de skadliga färgämnena med rena färgämnen. Det var en extremt dyr och omständlig process, men 2001 var kulmen på många års hårt arbete. Produktionsprocessen var nu ren och DILLING fick EU:s miljömärke. 2010 blev vi certifierade med Svanenmärket, som är en av de mest erkända miljöcertifieringarna på grund av de strikta kraven för kemikalier. I dag är våra färgämnen helt fria från skadliga kemikalier och tungmetaller.

Eftersom vi inte använder tungmetaller på färgeriet kan vi inte erbjuda vissa färger, till exempel vissa nyanser av ljusblått, grönt och turkost. Med det är ett val som inte på något sätt känns svårt för oss. För oss väger hälso- och miljöhänsynen mycket tyngre än det fåtal färger på paletten som inte är tillgängliga för oss.

3. Förbättrar kvaliteten på våra produkter

Med den nya, innovativa processen för förkrympning av plagg med luft och färgning utan skadliga kemikalier och tungmetaller på plats, har vi riktat fokus mot kvaliteten på våra produkter.

Som vår tidigare färgmästare har Birthe Jensen själv bevittnat och deltagit i utvecklingen mot att bli ett miljövänligare färgeri. Men Birthe har också spelat en central roll i processen att avsevärt förbättra kvaliteten på våra produkter.

För att hålla färgeriet flytande visste hon och Villy att de måste producera en kvalitet utan like. 1994 gjorde de gemensam sak med det ledande, globala bioteknikföretaget Novozymes. Novozymes kontaktade Villy och Birthe eftersom de hade utvecklat en ny typ av enzymbehandling som kallas BioPolish. Behandlingen hade den unika förmågan att mjuka upp bomullen och minimera överdriven noppbildning.

Novozymes hade kontaktat flera andra färgerier innan de tog kontakt med DILLING. Men inget av de andra färgerierna var intresserade av att använda enzymbehandlingen eftersom den krävde en fördubbling av behandlingstiden. Du har säkert hört uttrycket ”tid är pengar”, och i alla produktionsflöden är talesättet i högsta grad sant. Förutom kostnader och produktionstid såg de andra färgerierna inte någon omedelbar fördel med att använda enzymbehandlingen, eftersom det vid en första anblick inte fanns några avsevärda skillnader när man tittade på produkten. Den verkliga skillnaden märktes först efter 100 tvättar. Då var bomullsprodukterna som behandlats med BioPolish fortfarande vita, mjuka och utan noppar, som om de vore nya.

Sedan 1994 har vi behandlat våra bomullsprodukter med BioPolish, en 100 procent miljövänlig enzymbehandling. Eftersom den kommer från naturen kan den också utan problem sluta i naturen när den har tjänat sitt syfte.

1996 läste Birthe i en tidning från Novozymes att de nu hade utvecklat ett enzym som kunde avlägsna de kliande hårstråna från ull. Ännu en gång kom Novozymes till färgeriet för att tala om den enzymbehandling av ull som de hade utvecklat men ännu inte testat. Under det kommande året testades och anpassades enzymerna till DILLINGs produktion. Det var en tidskrävande och svår process eftersom minsta lilla justering i receptet kunde förstöra ullen, och det tog många timmar, enzymer och kilon av ull innan receptet för enzymbehandlingen var på plats.

En normal behandling av ull tar ungefär 8 timmar. Men när enzymbehandlingen för att avlägsna de kliande hårstråna lades till tog det nu 16 timmar att behandla ett parti ull. Det hade naturligtvis en stor effekt på produktionskostnaderna.

På den tiden, och ännu i dag, är det viktigt för oss att arbeta med rå och ren ull. Många företag omsluter ullen i Superwash (länk till artikeln Ingen Superwash-behandling), en klorbehandling som används för att förbättra ullens tvättförmåga, men som i själva verket leder till att klor (AOX) släpps ut i avloppsvattnet och förstör ullens naturliga egenskaper. Men med vår unika, 16 timmar långa behandling tar vi bort de kliande hårstråna samtidigt som vi behåller ullens fantastiska och naturliga egenskaper. Klicka här för att läsa mer om egenskaperna.

Du har säkert hört uttrycket ”tid är pengar” – och i alla produktionsflöden är talesättet i högsta grad sant.

Rena produkter från DILLING

Tre viktiga händelser har alltså format vårt sätt att behandla våra produkter i dag: möjligheten att förkrympa plagg med luft i stället för med formaldehyd, det svåra och kostsamma beslutet att ersätta skadliga färgämnen och tungmetaller med rena färgämnen och avslutningsvis, utvecklingen av en enzymbehandling för bomull för att förbättra kvaliteten och göra produkterna mjukare och noppfria samt en enzymbehandling för ull som tar bort kliande småhår och bevarar ullens naturliga egenskaper.

I grunden innebär det här att när du köper en produkt från DILLING får du alltid rena, giftfria produkter som är mjuka och sköna och tillverkade av material som har sina fantastiska naturliga egenskaper intakta.

10 % rabatt på din första beställning

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev. Samtidigt får du nyheter och inspiration direkt i din inkorg.

Acceptera marknadsföringscookies för att prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ändra dina preferenser

DILLING är ett danskt familjeföretag med en lång tradition av att tillverka ekologiska ullprodukter som håller dig varm. I dag tillverkar vi kläder för hela familjen i ekologisk merinoull och bomull med den fjärde generationen, Morten Dilling, vid rodret. Våra ekologiska underkläder och underställ säljs till förmånliga priser eftersom du köper direkt från tillverkaren.

I vår webbutik hittar du mjuka, ventilerande och allergivänliga kläder i naturmaterial som tillverkas utan skadliga kemikalier och under goda arbetsförhållanden inom Europas gränser.

De flesta av våra produkter är certifierade med Svanen och skonsamt färgade på DILLINGs eget färgeri i Danmark.

Du hittar DILLINGs produkter i följande länder: dk.dilling.comdilling.de, uk.dilling.comdilling.nldilling.fidilling.frno.dilling.com, dilling.ch, us.dilling.com.