DILLING i test på Kilimanjaro

Vi på DILLING är övertygade om att våra ullunderkläder håller dig varm oavsett var du befinner dig. Därför skickade vi nyligen med 4 set av våra långa ullunderkläder med Jan och Mikkel till Tanzania för att testa om underkläderna kunde hålla dem varma på deras väg mot toppen av Kilimanjaro.


Far och son berättar

Med bara två veckor kvar till avresa och väskan packad med utrustning och förväntningar dimper ett sista paket ner i brevlådan. Paketet kommer från Dilling Underwear och innehåller två set skidunderkläder i exklusiv merinoull samt två set långa underkläder med korta ärmar i ekologisk merinoull. Vi fick kläderna för att testa om de kan hålla oss varma, torra och bekväma när vi om några dagar sätter oss på planet mot Tanzania för att bestiga Afrikas högsta berg KILIMANJARO.

Kilimanjaro är med sina 5895 m världens högsta fristående berg och en av de “Sju topparna” (de högsta bergstopparna på de sju kontinenterna). Att bestiga toppen är tekniskt sett inte svårt men det är en utmanande och hård vandringstur. Turen går från bergets fot på 1 833 meters höjd och vägen mot toppen går genom fem olika klimatzoner. Det motsvarar en vandring från ekvatorn till Antarktis på sju dagar! Vädret på höjderna växlar samtidigt snabbt, vilket ställer stora krav på utrustning och inte minst på våra kläder.
Vandringen den första dagen inleddes vid Machame Gate där en tur på fem timmar med kraftig stigning väntade. Temperaturen låg på omkring 25 grader och luftfuktigheten var hög när vi rörde oss upp genom djungeln. Risken att svettas för mycket i värmen – och därmed förlora vätska – gjorde att vi båda valde att inleda turen i vanliga t-shirts i ren polyester. Tröjan fungerade bra och andades men när vi stannade i skuggan upptäckte vi snabbt att vi blev kalla i den fuktiga tröjan. Vi bytte därför till den kortärmade undertröjan i merinoull, som även när den blev fuktig eller direkt blöt ändå höll oss varma. Fördelen med ullen är nämligen att den till skillnad från bomull och plast behåller sin isolationsförmåga i blött skick.

Kommande tre dagar bodde vi nästan i den kortärmade ulltröjan som visade sig vara perfekt, trots att temperaturen växlade mellan 5 och 20 grader. När det blåste kompletterade vi bara med en vindjacka, och undertröjan gav värme längst in mot kroppen.
Även om dagstemperaturen lätt kan gå upp till 20–25 grader är nätterna på berget kalla. Mycket kalla. Redan den första natten på 3 100 meters höjd bestämde vi oss för att prova våra set med skidunderkläder. Skidunderkläderna (långa ärmar och ben) känns något mjukare i kvaliteten än det vanliga setet med ekologiska underkläder. Det är inte för att våra andra set kliar – vi är inte i närheten av känslan av en stickad ulltröja mot bar hud! – men ullfibrerna i skidsetet är så fina att man nästan inte märker att man har dem på sig. Det känns helt enkelt väldigt bra. Samtidigt sitter setet tightare mot kroppen, vilket ökar komforten när man som vi ska tillbringa natten i både sovsäck och innersäck och där de många lösa lagren snabbt kan bli ett irritationsmoment och göra att man sover dåligt.

Längs vår väg mot toppen växlade vegetationen och temperaturen föll, och vi tog på oss våra ekologiska underbyxor som bas under våra lätta vandringsbyxor. De har bra isolationsförmåga och eftersom vi samtidigt är fysiskt aktiva fick vi ibland vika upp vandringsbyxorna för att reglera temperaturen kring benen. Men vi fick aldrig känslan av att vi ”kokade”. Underbyxorna andas bra och eventuell svett leds snabbt bort från kroppen.

Hemma hade vi packat våra väskor var för sig med alla möjliga olika plagg som vi tänkte att vi skulle få användning för. Det visade sig dock snabbt att det ekologiska baslagret kombinerat med bra vandringsbyxor och skaljacka räckte.
Det var inte förrän natten till den sjätte dagen då vi skulle gå den sista biten mot toppen som vi valde att dubbla våra kläder. Temperaturen upp mot toppen ligger på omkring -12 till -14 grader och när vinden blåser kan temperaturen nå ner till omkring -25 grader! Därför tog vi på oss båda seten: det tättsittande skidsetet närmast kroppen och de lösare ekologiska underkläderna utanpå. Ytterst hade vi våra vanliga skidjackor och överdragsbyxor.

Den första delen av turen var inte så kall som vi räknat med och vi svettades båda två. Vi kunde därför utnyttja ullens egenskaper och trots våra två blöta lager kände vi överhuvudtaget inte av kylan! Det var faktiskt bara Mikkels fötter som kände av den låga temperaturen när vi närmade oss de 5 500 höjdmeterna och vinden ven.

Tillbaka på mänsklig höjd en halv dag senare sammanfattande vi fördelarna med de två seten underkläder:


Båda seten har utmärkta isoleringsegenskaper och respirationen är också bra. Vi frös inte och även om vi var fysiskt aktiva och svettades leddes fukten snabbt bort från kroppen. Som baslager är de två seten perfekta och i kombination med bra vandringsbyxor och skaljackor gick det otroligt snabbt och lätt att reglera kroppstemperaturen beroende på omgivningen och graden av fysisk ansträngning.

Sömmarna och skarvarna i de båda seten är välgjorda och märks inte när du använder plaggen. Plaggen ger ett robust intryck samtidigt som de är elastiska. När det gäller passformen känns det ekologiska underklädessetet något lösare än skidsetet som sitter tätt mot kroppen. Underdelen i båda seten har gylf, vilket är en detalj som man värdesätter när man behöver gå på toaletten på natten i 7 minusgrader.

Dessutom finns det plats för tummen i ärmhålet i skidsetet så att man undviker att ärmen glider upp längs armen under jackan. Smart! Båda seten har utmärkt rörelsekomfort och som vi tidigare nämnde så känns båda produkterna mjuka och sköna att ha på sig även om ullfibrerna i det ekologiska setet märks lite tydligare.

Vi har redan nämnt att merinoullen har exceptionellt bra värme- och fukttransporterande egenskaper, och att ullen skulle minska problem med lukt, det hade vi hört talas om men att våra ullunderkläder var nästintill luktfria efter sju dagars konstant användning – och då sju dagar utan dusch – det hade vi inte räknat med.


Donation till teamet


Avslutningsvis vill vi berätta om något som överraskade oss på vår tur upp på Kilimanjaro. Nämligen förhållandena för de hundratals bärare (porters) som varje dag bär turisternas tunga bagage samt tält och utrustning från det ena lägret till det andra under hela turen. De här (oftast) unga personerna är utan tvekan de som arbetar hårdast på berget och medan vi andra vandrar mot toppen iförda smarta, högteknologiska och ergonomiska vandringskläder så är bärarna oftast klädda i vanliga jeans, t-shirts i bomull och utgångna Converse-skor. Kläderna är så långt ifrån optimala som man kan komma. Det är både dyrt och besvärligt att skaffa ordentlig utrustning i Tanzania och därför är de som arbetar på berget (bärare, kockar och guider) beroende av donationer från turister som vi. Både i form av dricks som är en obligatorisk del av deras betalning men även i form av utrustning. Själva avslutade vi turen med att överräcka vantar, ullsockor, mössor, termounderkläder, halsvärmare samt de underkläder vi fått som test av Dilling Underwear till vårt fantastiska team.
Så om du plötsligt ser Dilling-märket på väg till Barafu Camp, så kan du vara säker på bäraren inte fryser!

//Jan og Mikkel Hilgart


Här kan du se de produkter, som Jan och Mikkel har testat:

Herrleggings i merinoull med gylf svart
Kvartsärmad herrtröja i merinoull svart
Herrlångkalsonger i klifri merinoull
Herrtröja i ull för ett aktivt liv och hemmabruk
Herrkalsonger i ull, för ett aktivt liv
Herrtröja i ull för ett aktivt liv


10 % rabatt på din första beställning

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev. Samtidigt får du nyheter och inspiration direkt i din inkorg.

Acceptera marknadsföringscookies för att prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ändra dina preferenser

DILLING är ett danskt familjeföretag med en lång tradition av att tillverka ekologiska ullprodukter som håller dig varm. I dag tillverkar vi kläder för hela familjen i ekologisk merinoull och bomull med den fjärde generationen, Morten Dilling, vid rodret. Våra ekologiska underkläder och underställ säljs till förmånliga priser eftersom du köper direkt från tillverkaren.

I vår webbutik hittar du mjuka, ventilerande och allergivänliga kläder i naturmaterial som tillverkas utan skadliga kemikalier och under goda arbetsförhållanden inom Europas gränser.

De flesta av våra produkter är certifierade med Svanen och skonsamt färgade på DILLINGs eget färgeri i Danmark.

Du hittar DILLINGs produkter i följande länder: dk.dilling.comdilling.de, uk.dilling.comdilling.nldilling.fidilling.frno.dilling.com.